Mäenkoikkalan lammastila | Tila
15499
page-template-default,page,page-id-15499,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0.2,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Tila

Mäenkoikkala on pieni lammastila Rantasalmen Tammenlahdessa. Lampaat laiduntavat luonnonlaitumilla sekä tilan luomuviljellyillä pelloilla. Mäenkoikkala on myös ruskean suomenlampaan jalostuslampola. Tilalla asustaa lampaiden lisäksi paimenkoiria, kissoja ja kotitarvekanoja.

Mäenkoikkalaa emännöi lampuri Ann-Mari Lintunen, joka innostui lampaista ja luonnonlaitumista muutettuaan isovanhempiensa tilalle. Ensimmäiset kesäpässit saapuivat vuonna 2006 pitämään pihan pusikot aisoissa ja samana syksynä tulivat tilan kantauuhet Hilma ja Milja.

Lammastila niitty

Viljely ja luonnonlaitumet

Tilan pellot ovat luomuviljelyssä. Perinnebiotooppeja, metsä- ja maisemalaitumia on vajaa 10 hehtaaria. Peltoala on lähinnä laitumina ja rehunurmina, joilla viljellään monipuolisia lampaille maittavia nurmiseoksia. Mikkelistä vuokratuilla lohkoilla tuotetaan myös viljoja lampaille.

Tilan perinnebiotoopit ovat sekä metsälaitumia että avoimia ketoja. Lehmät ja hevonen ovat laiduntaneet alueita 1980-luvun alkuun saakka. Nykyinen laidunnus on herättänyt maassa uinuneen siemenpankin, ja lajisto on palautunut pian varsin monimuotoiseksi. Kun ladunnus hiljalleen köyhdyttää maata ravinteista, monet vaatimattomat, uhanalaiset kasvit saavat tilaa.

Lampaat viihtyvät hyvin luonnonlaitumilla, sillä niille maistuu erinomaisesti vaihteleva kasvusto. Esimerkiksi rehevinä kasvavat pihlaja, pajut, vuohenputki ja jopa hankala vieraslaji jättipalsami ovat niiden herkkuja. Lisäksi puusto tarjoaa suojaa niin sateelta kuin auringoltakin.