Mäenkoikkalan lammastila | Lampaat
15532
page-template-default,page,page-id-15532,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0.2,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Lampaat

Mäenkoikkalan lampaat ovat suomenlampaita. Tilalla on reilut 50 emolammasta, muutama pässi ja kesäaikaan reilut sata karitsaa. Suurin osa lampaista on ruskeita ja mustia, mutta joukkoon mahtuu myös valkeita ja jokunen kirjava yksilö. Maaliskuun lopulla syntyvät karitsat imettävine emoineen saavat ennen laidunkautta säilörehun lisäksi kotoisia viljoja, hernettä ja rypsipohjaista tiivistettä. Pienimmät karitsat saavat myös laitumella lisäruokaa omasta ”baaristaan”. Elokuussa syntyvät karitsat pääsevät ulos pian syntymänsä jälkeen, ja siirtyvät sisäkasvatukseen viimeistään lokakuussa.

Mäenkoikkalassa on tärkeää eläinten mahdollisimman lajinomainen elämä, pitkä laidunkausi ja monimuotoinen ympäristö. Vaikka laitumet ovat pienialaisia, lampaat saavat aina tuoretta nurmea, sillä paimenkoirat auttavat lauman siirtämisessä.

Suomenlammas

Eloisa suomenlammas on yksi kolmesta alkuperäisestä suomalaisesta lammasrodusta. Väreinä rodussa ovat valkoinen, musta ja ruskea, lisäksi esiintyy harmaantuvia ja kirjavia yksilöitä. Aikuinen suomenlammasuuhi painaa keskimäärin 75 kg ja pässi 95 kg. Luonteeltaan suomenlammas on helposti kesyyntyvä ja voimakkaasti laumaantuva.

Suomenlammas on monipuolinen: se tuottaa paitsi lihaa, myös korkealuokkaisia taljoja ja villaa sekä sopii suhteellisen hyvin maisemalaidunnukseen. Vaikka lihasaanto ei ole liharotuisten lampaiden veroinen, on liha mureaa, maukasta ja vähärasvaista. Villa on pääsääntöisesti kiiltävää ja hienoa ja se sopii moneen käyttötarkoitukseen: langaksi kehrättäväksi, huovutuksen raaka-aineeksi sekä monikäyttöisiksi taljoiksi.

Rotu erittäin hedelmällinen: keskimääräinen karitsuekoko on n. 2,5 karitsaa/uuhi ja uuhet voivat karitsoida ympäri vuoden (useimmat lammasrodut karitsoivat vain keväisin). Hyvän hedelmällisyyden vuoksi suomenlampaita käytetään paljon risteytystuotannossa ja rotu kiinnostaa jalostuksellisesti myös muualla maailmalla. Korkea sikiävyys tekee rodusta vaativan hoidettavan. Jotta kaikki karitsat jaksavat kasvaa, on emot ruokittava erityisen huolella ja katrasta on seurattava tarkalla silmällä.